Grep og ankerpunkt - Grunnleggende teknikk - Swing-arm-draw - Set-arm-draw
Grep og ankerpunkt:
Du har valgt en bue, funnet din draglengde og valgt deg ut piler som bør passe noenlunde. Nå er det tid for testskyting.Det første du må tenke på er å og holde buen riktig under skyting. En bue med anatomisk utformet grep holdes gjerne relativt løst i hånden, bare akkurat så stødig at buen ikke faller ut av hånda under skyting. Buen skal ligge løst i hånda slik at buehånd ikke påvirker buen når pilen går. Det kan være en fordel å bruke en finger- eller håndleddslynge. En bue som har et mer rett grep, og langbuer med lettere egenvekt kan med fordel holdes litt fastere. Når du trekker opp på fullt trekk så prøv å kjenne etter om du er i god linje. Selv prøver jeg å tenke på at trekkhandas albue skal være i linje med pilen og dermed presspunktet i buehånda. Når du er slik i linje må du finne deg et, eller flere solide ankerpunkt. Ankerpunktet på strengehånden er ditt baksikte, mens buehånden er ditt frontsikte. Et solid og konsistent ankerpunkt er nødvendig for å oppnå jamn og sikker skyting. Når man kommer i linje og når ankerpunktet med strengehånden vet man at man har oppnådd riktig posisjon og er klar til å slippe. Et slikt ankerpunket kan for eksempel være tuppen på langfingeren som berører munnviken, eller et ledd på tommelen som legges an mot kjevebeinet, eller tuppen på styrefjøren som berører nesetippen, eller helst en kombinasjon av disse. Det spiller mindre rolle hva du bruker som ankerpunkt , så lenge du bruker det samme punktet hver gang.
En fordel er det imidlertid at du finner et punkt slik at du under sikting og skyting kjenner at du er i linje, og at pilen blir liggende i mest mulig rett linje under sikteøyet.
Grunnleggende skyteteknikk
Plasser en blink på et trygt sted. Blink kan du lage deg selv av mange typer materialer eller du kan kjøpe en ferdigblink. Greie blinker er høy - eller halmbunter, en stråmatte eller en stor nylonsekk fylt med plast. Isolasjonsmaterialet ethafoam er et ypperlig materiale til blink. Still deg opp ca 10 meter fra blinken. Pass på at du har tilstrekkelig sikring bak blinken. Still deg opp slik at du står komfortabelt og stødig med føttene litt fra hverandre. Dersom du er høyreskytter, står du med din venstre side vendt mot blinken.
Konsentrer deg om akkurat det punktet du skal treffe, plasser pilen på strengen med pilen under strengens nockpunkt ( se også kap 6 og avsnitt om "Strengenock"). Du trekker strengen med tre fingre som plasseres enten med en finger over pilen og to under, eller alle tre fingre under. Trekk i strengen, ikke knip rundt pilen. Den skal henge av seg selv på strengen. Buen holdes i et stabilt grep men ikke krampaktig. Buehånden strekkes rett ut, eller albuen holdes svakt bøyd. Instinkt-og langbuer kan holdes litt på skrå slik at du lettere kan holde begge øynene på blinken. Strengen trekkes bakover til du kommer i god linje og når ditt ankerpunkt. Alt du skal konsentrere deg om er akkurat det punktet du ønsker å treffe og at du benytter samme skytestilling hver gang. Under gjennomføring av et skudd kan det være nyttig å bruke en speislel "telleteknikk"; når du når ditt ankerpunkt, tell "ett-tusen, to-tusen" før du lar strengen gli ut av hånden. Når du har sluppet strengen teller du "tre-tusen, fire-tusen". Først da har du gjennomført skuddet og kan senke buearmen. Den første tiden er det ikke viktig hvor du treffer, hovedsaken er at du bruker tid på å finne fram til den skytestillingen som er mest komfortabel for deg og at du bruker god tid på gjennomføring av hele skuddprosessen.
Swing-arm-draw:
En del tradisjonelle bueskyttere/buejegere trener på denne måten. Det vil si at du begynner med at buen holdes senket ved din side. Pilen legges klar på strengen og du konsentrerer deg om akkurat det punktet hvor du vil at pilen skal stå og dirre. Når du er klar begynner du å heve buen. Du presser buen forover samtidig med at du trekker opp strengen. Håndleddet på strengehånden skal være i rett linje med resten av armen, ikke bøyd. Fingrene og håndleddet i strengehånden skal være mest mulig avslappet og du trekker med ryggmusklene. Bøy gjerne knærne og len deg svakt forover slik at hele kroppen blir med i en flytende og kontrollert bevegelse. Hodet kan lenes forsiktig over mot pilen og strengehånden. Blikket holdes fast på blinken. I det full dralengde oppnås og du kjenner at du når ditt ankerpunkt kan du holde og sikte deg inn et øyeblikk eller slippe strengen umiddelbart. Blir du stående for lenge å sikte er det vanskelig å opprettholde en god ”push-pull” effekt. Det er lett for at du kan ”krype litt sammen” og ende opp med et dårlig slipp. For å få et rent slipp er det avgjørende å opprettholde presset forover på buen samtidig med at du bruker ryggmuskulaturen til å trekke med. Etter et kontrollert slipp skal ikke buen og buehånden forsvinne forover, men holdes helt i ro til pilen når målet. Strengehånden vil på grunn av at det er ryggmuskulaturen som trekker, fortsette litt bakover. Swing-draw metoden vil nødvendigvis ikke fungere så veldig godt på en skytebane, men kan fungere godt ved f.eks hurtigskyting.
Set-arm-draw:
En annen metode er å begynne med å løfte buen opp til siktelinjen før du begynner å trekke opp strengen. Før du begynner trekket har du allerede siktet seg inn/funnet gapet mellom pil og blink, bueramen er stødig under hele trekket, og du er stort sett klar til å slippe strengen når du når ankerpunktet. Vær obs på at du ankrer såpass lenge at buearmen roer seg før du slipper. Se forøvrig "telleteknikken" i kap over om "grunnleggende skytetekinkk".
Reparasjon av uvaner:
Det er lett å legge seg til uvaner og feil skyteteknikk, og alle opplever fra tid til annen at skyteteknikken går litt i oppløsning. For å ta tak i dette og reparere på feil i skyteteknikk kan man feks gjøre som følger:
Sett opp en stor blink, still deg kun et par meter fra blinken. Trekk opp og sikt deg inn med en pil og lukk så øynene. Med lukkede øyne kjenner du på følelsen av å være i god linje og at du ankrer godt. Når du er klar slipp pilen og stå litt med lukkede øyne etter at skuddet har gått for å kjenne etter hvordan skuddet føltes. Dersom det kjentes bra tar du en pil til fra samme hold, men skyt nå med åpne øyne. Dersom andre skuddet også kjentes bra flytter du deg gradvis bakover og gjentar samme prosessen fra stadig lengre hold. Dersom du på et punkt har et dårlig gjennomført skudd, går du tilbake til start og begynner helt forfra. Denne metoden er veldig bra pga at når man skyter med øynene lukket vil man nesten alltid ha veldig gode tekniske skudd. Når man skyter med øynene lukket har man fokus kun på hvordan skuddet kjennes i kroppen. Teknikkproblemer oppstår gjerne i det fokus flyttes over til blinken,og ønske om å treffe blinken. Man får så veldig lyst til å treffe, og glemmer hvordan et godt skudd skal gjennomføres. Ved å bruke denne metoden der man veksler mellom å ha øynene lukket og åpne, bygger man en "bro" mellom fokus på god gjennomføring og fokus på blinken.